Als verkeersdeelnemer loopt u altijd het risico om schade op te lopen door een verkeersongeval. Een vervelende situatie waar u liever niet aan denkt. Maar wat als het u toch gebeurt, dan krijgt u ook te maken met vragen als: Wie is aansprakelijk voor de schade? Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk? Welke stappen moet ik ondernemen?
Een verkeersongeval kan ertoe leiden dat u letselschade oploopt. U kunt deze schade verhalen op de verzekering van de tegenpartij. In Nederland is het zo geregeld dat u een direct vorderingsrecht hebt op de verzekering van het motorrijtuig dat u schade heeft toegebracht. U hoeft de bestuurder zelf dus niet aansprakelijk te stellen. Elk motorrijtuig dat zich op de weg begeeft dient in Nederland verplicht WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd te zijn.
Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen nadat u een verkeersongeval heeft gehad. We zetten hier de stappen die u dient te ondernemen op een rij:
Alle gegevens vastleggen
Het is heel belangrijk dat u meteen na het ongeval zoveel mogelijk gegevens vastlegt. Bij voorkeur gebruikt u hiervoor het Europese Schadeformulier. Hebt u geen schadeformulier geef dan een omschrijving van het ongeval met situatieschets en noteer de namen, adressen, kentekens en de gegevens van de verzekeraars van de betrokken partijen en noteer tevens de gegevens van getuigen.
Stel de tegenpartij aansprakelijk
Stuur zo spoedig mogelijk na het ongeval een aangetekende brief naar de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij. Beschrijf wat er wanneer en waar is gebeurd en leg uit waarom de tegenpartij schuldig is. Vermeld ook welke schade u vergoed wilt hebben en vraag of de verzekeraar de aansprakelijkheid erkent.
Inventariseer uw schade
Maak een overzicht van alle schade die u hebt geleden door het ongeval, bewaar de bonnen van de kosten als gevolg van de schade door het ongeval en stuur het overzicht naar de tegenpartij.
Lees ook: Hoogte letselschadevergoeding, waar heeft u recht op?
Als slachtoffer van een verkeersongeval kunt u verschillende soorten schadevergoedingen claimen. U kunt bijvoorbeeld recht hebben op een vergoeding voor medische kosten, revalidatiekosten, verlies aan inkomen, reiskosten, studievertraging, minder pensioenopbouw, kosten voor het inroepen van hulp in de huishouding of bij het onderhoud van uw huis of tuin, re-integratiekosten, kosten voor psychisch leed, etc.
Omdat de schuldvraag bij verkeersongevallen nogal eens ingewikkeld kan zijn en u daar waarschijnlijk niet deskundig in bent, is het een goed idee om een letselschade advocaat in te schakelen. Ook kan uw letselschade advocaat u inzicht geven in de soorten schadevergoedingen die u kunt claimen. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op hebt. U kunt via VDB Offertes een gratis adviesgesprek aanvragen met letselschade advocaten bij u in de buurt.